‹ Tombe van DaniëlChristenvervolging ›
Livius Nieuwsbrief (62)
Gepubliceerd op 04-11-2010

Dit is de tweeënzestigste aflevering van de Livius Nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. Het wordt uitgegeven door Livius.

Er zijn in Amsterdam verschillende nieuwe cursussen, zoals

Jona Lendering (redactie)

========================================

NIEUW OP DE LIVIUS-WEBSITE

Uw redacteur was in Griekenland, recenseerde ruim een dozijn musea (Almyros; Nationaal archeologisch museum; het nieuwe Akropolismuseum; het Numismatisch museum [= huis van Schliemann]; het Atheense Byzantijns museum; het museum op de luchthaven; Chaironeia; Delfi; Dion; Isthmia; Korinthe; Pella; Philippi; Thessaloniki, en zag ook de rozenvingeringe dageraad, maar zag geen kans iets nieuws online te plaatsen.

Op onze zustersite LacusCurtius de Griekse tekst van vier redevoeringen van Dio van Prusa: 25, 43, 45 en 48.

========================================

EGYPTE

Dit verzin je niet: de onvermijdelijke doctor Zahi Hawass zwijgt in alle talen (ja, dat leest u goed) op het moment dat een directeur van een nationale archeologische dienst écht zijn mond moet optrekken: na een fatwa die het archeologisch werk bemoeilijkt ("begraaf de voorwerpen opnieuw").

Het maandelijkse gesleep met mummies: een, twee, drie. En een serieus artikel over het tentoonstellen van menselijke resten, zoals mummies (vergelijk dit).

En verder: een d5-graf in Giza; het beeld van Amenhotep III nog een keer, met mooie foto; gesmokkelde sarcofagen; vrouwen in Egypte; en een lief filmpje over Egyptische klerken.

========================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Een nieuwe techniek om digitaal spijkerschrifttekens in te lezen.

Handig overzicht van opgravingen in Israël en van recente vondsten.

En sprekend over Israël: plannen om de Klaagmuur beter te ontsluiten. Uw nieuwsbrief kan weer twee jaar vooruit met nieuws over relletjes over het al dan niet verstoren van het bodemarchief.

En verder: Qatna, Hasaka (verschillende perioden), Tal Arqa (bericht waaraan uw redacteur geen touw kan vastknopen), Tayinat, Ramat Rachel, overzicht van Joodse grafrituelen (macaber), Byzantijnse olijfpersen in Parisha.

========================================

IRAN en CENTRAAL-AZIË

Plannen om een speelfilm over Cyrus de Grote te maken: het zal historisch wel allemaal niet kloppen, maar Iraanse films zijn best de moeite waard (sluikreclame hier).

========================================

GRIEKENLAND, CYPRUS, BULGARIJE en TURKIJE

Het Troje van de Bronstijd blijkt nóg groter te zijn geweest dan al was aangenomen.

Ruzie in Bulgarije over de Panagyurishte-goudschat (foto's).

Dát was het dus wat uw correspondent vorige week ingepakt in een mooi wit laken in een museum zag staan! (Voor de datum, kijk hier. Sukkels. Er was geen jaar nul.)

En verder: een verguld skelet op Kreta, Perperikon (leuke foto), lief stukje over Lycië, dat Cypriotische scheepswrak weer eens, Cypriotisch Salamis, een graf in Pergamon.

========================================

ROME EN ZIJN RIJK

Reenactors zijn gek, maar wel erg leuk gek. Een poging een Romeinse weg hoog in Alpen te bouwen: hier, in de zoekfunctie "Faszination Wissen" invullen.

Een proefschrift over de bouwpolitiek van keizer Trajanus.

Aardig artikel over de Romeinse gemiddelde levensduurverwachting.

En verder: twee Romeinse grafkamers in Homs (Emesa) en Vroeg-Byzantijnse mozaïeken in Tel Shikmona.

========================================

BENOORDEN DE ALPEN

Vorige maand berichtten we over de fabuleus mooie Crosby Garrett-helm. Enkele kritische aantekeningen (meer).

Het maandelijkse rijtje nieuws uit Groot-Brittannië: Caister-on-Sea, pre-Romeins Cirencester, Colchester, meer Colchester, Hailsham, Musselburgh, twee schatvondsten bij York en the White Horse Dog of Uffington.

En verder: Liessel, een graf uit het begin van de jaartelling in Alkmaar, Langedijk, Wiesbaden, Deutz, Meteren, het Merovingisch grafveld van Broechem.

========================================

OVERIG

De geschiedenis van kanker: in de Oudheid lijken minder kwaadaardige vormen te hebben bestaan. Vergelijk dit.

Heeft de economische crisis gevolgen voor de archeologie? Een beschouwing.

En verder: Punische graven op Malta; bescherming van wrakken; de zoveelste reconstructie van een antiek gezicht is een jongen uit Karthago.

========================================

JODENDOM en CHRISTENDOM

Update over de rechtszaak tegen Oded Golan (van het vervalste graf van Jacobus, broer van Jezus).

En verder: Kifl (graf van Ezechiël), gelazer over het graf van Rachel, en een project om de Dode-Zeerollen te digitaliseren. Daar hebben we dus tien jaar te lang op moeten wachten.

========================================

BOEKEN

Liviusdocente Sigrid van Roode publiceerde deze maand een leuk boek over de sieraden van de bedoeïenen, Desert Silver. Bedoeïenensieraden zijn niet alleen kostbaar en mooi, maar tonen ook welke status de drager of draagster heeft en bieden bovendien magische bescherming tegen het kwaad. Types amulet en symbolen die al sinds de Oudheid een belangrijke rol speelden, worden nog steeds gebruikt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het Rijksmuseum van Oudheden wijdt er een expositie aan.

========================================

INTERNET

Eindelijk hebben de universiteiten het internet ontdekt en het afgelopen jaar is er snel veel materiaal beschikbaar gesteld. Deze maand bijvoorbeeld het Numismatische Zeitschrift , de Numismatic Chronicle en het onregelmatig verschijnende Italiaanse Studi di Antichità.

========================================

OVERLEDEN

De beroemde Israëlische archeoloog Ehud Netzer, vooral bekend van Herodion, is gestorven in het harnas: hij kwam ten val tijdens een opgraving. Zijn laatste vondsten hier.

========================================

EN TOT SLOT

En oudheidkundigen kunnen de tent wel sluiten nu hun geheim is uitgekomen (goedgeïnformeerde discussie hier).

--

Jona Lendering

http://www.livius.nl/

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de website van het Rijksmuseum van Oudheden (2009, 2010) en bij Aantekeningen bij de Bijbel.


Tags: Livius Nieuwsbrief

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech