‹ Livius Nieuwsbrief - Februari 2018Livius Nieuwsbrief - April 2018 ›
Livius Nieuwsbrief - Maart 2018
Gepubliceerd op 09-03-2018

Dit is de 150e aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid en we hebben inmiddels op dertien na 7000 abonnees, die de nieuwsbrief elke maand gratis ontvangen. Voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl.

Jona Lendering (redactie)

======================================

HET BELANGRIJKSTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer een bericht over iets dat wellicht niet mooi is maar wel heel belangrijk: de expositie over Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden. Er zijn twee redenen waarom die belangrijk is. Er is ook zo’n flauwe wedstrijd waarbij moet worden gestemd, maar voor één keer moet u toch maar meedoen en stemmen op het RMO.

======================================

HET BELANGRIJKSTE VAN VOLGENDE MAAND

De eerste week van april is de Week van de Klassieken en eind april is de Romeinenweek. Als u een verklaring zoekt voor deze doublure dan vindt u die hier. We kunnen iets doen tegen deze absurditeit: het evenement “Oog op de Oudheid”. Op vier avonden in april en mei krijgt u wat verdieping aangeboden. U leest er  meer over op deze webpagina, waar u ook een passe-partout kunt bestellen voor het ridicule bedrag van €15.

======================================

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

Op de Livius.org-website nadert het moment waarop oude stukken gecorrigeerd kunnen gaan worden, maar we kunnen inmiddels al wel wat nieuws plaatsen, zoals een stukje over de Karthaagse officier Fameas, een verhaal over de wierookroute, een beschrijving van Andesina (waar Constantijn de Grote zijn visioen had), een artikel over de Byzantijnse auteur Zosimos, de tekst van diens eerste boek en een biografie van keizer Heraklios.

Op onze blog: de ontcijfering van het Lineair-B, de muur van Nehemia, een Perzisch zegel en een Grieks beeld en een Grieks parfumflesje, de bibliotheek van Alexandrië, Frankische piraten, Constantijn droomde niet, de complexiteit van ons bewijs. En uw redacteur bezocht Hermeskeil, Straatsburg, Grand en Reims.

In onze reeks museumstukken: een Griekse generaal, de godin Meditrina, een Romeins-Bataafse ruiter, Romeinse astrologie, Constantijn droomde wél, de Peelhelm en een vervolg daarop. En de Crossroads-expositie in het Allard Pierson-museum.

En op onze zustersite LacusCurtius: Diogenes Laertius.

======================================

EGYPTE

Een stuk over Ramses II waarvan uw redacteur niet weet wat er nu eigenlijk wordt bedoeld. De strekking zal toch niet zijn dat we propaganda niet mogen geloven? En sprekend over  Ramses, er is weer eens een beeld gevonden.

Een interessant stuk over een klimaatomslag in de Late Tijd.

Een kop met een vraagteken. Het antwoord is dus nee.

Het maandelijkse gesleep met mummies: 1 (interessant) en 2 (sensationalisme) .

De handel in illegaal verworven papyri – en wat wetenschappers kunnen doen om er een einde aan te maken.

En verder: Hierakonpolis, Abusir, Edfu, Giza en nog eens Giza, Dangeil, Minya,

======================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Interessant artikel over tofets.

Het (voorlopige?) slot in de pogingen Iraans erfgoed in de VS te confisqueren om terreurslachtoffers te compenseren.

En verder: lief stukje over Kanes en Feniciërs in Spanje.

======================================

DE OUDE GRIEKEN

Onderzoek in de Ormos-vallei (Argolis) en verder Kythnos, Montecasale (op Sicilië) en Thessaloniki.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Uit Rome zelf: de archeologische vondsten van Metrolijn-C, inclusief een kazerne die al bekend was maar nu wordt opgegraven.

Spectaculair bericht over de giftige dampen van Hierapolis. Mediawijs als u bent, bent u sceptisch en u hebt gelijk, maar dit lijkt te kloppen.

En verder: schepen in Napels, Istanbul, een kerk in Tozeur en Varna.

======================================

BENOORDEN DE ALPEN

Om helemaal blij van te worden: in Heerlen is de restauratie afgerond van het Thermenmuseum.

Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië: Aberdeen, Cambridge, Canterbury (alleen lezen als u klaar bent om depressief te worden), Gloucester, Warwick en bokshandschoenen.

En verder: Aalst en Leerbeek.

======================================

ISRAËL, JODENDOM EN CHRISTENDOM

De hype van de maand: is het zegel van Jesaja gevonden? Nee natuurlijk.

Een zegel met Cupido erop duikt vanzelfsprekend net op als het Valentijnsdag is.

En verder: Ein Hanya (don’t believe the hype), een mozaïek in Caesarea en een leuke Poeriem-grap.

======================================

OVERIG

Wat gebeurt er met de boedel van handelaar in illegale oudheden Robin Symes? Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift legt uit. En Toebosch heeft ook iets te melden over de waarde van publieksonderzoek naar het draagvlak voor archeologie. Alleen al voor dat stuk moet u een abonnement nemen.

Er zijn claims over een proto-schrift op de Balkan. Bestaat dat werkelijk of is het iets dat alleen bestaat in de geest van Bulgaarse archeologen? In elk geval: er is weer een voorwerp met iets dat lijkt op een tekst.

U las vorig jaar dat uit Holland afkomstige hooligans de Britse bevolking uitroeiden die Stonehenge hadden gebouwd. Nu is er meer bekend: 1, 2. En als u het zicht op de doorbraken in het DNA een beetje kwijt bent: hier is een handig overzicht. En daar is iets dergelijks. Maar u kunt natuurlijk ook naar “Oog op de Oudheid” komen.

En verder: de nieuwe Nationale Onderzoeksagenda Archeologie, archeologische toevalsvondsten, oude teksten in het Catharinaklooster, bedreigd erfgoed in Jemen,  en wat u op vakantie in Spanje zoal kunt bekijken.

======================================

BOEKEN

De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.

Meestal schrijft Jan van Aken romans die zich afspelen in de klassieke oudheid, maar zijn nieuwste boek De Ommegang gaat over een zoektocht naar kennis tijdens de Middeleeuwen met op de achtergrond het Concilie van Konstanz waar de groten der aarde bijeenkomen om de christelijke wereld van de ondergang te redden. Maandag 12 maart, tijdens de Boekenweek, wordt Jan van Aken bij Athenaeum Boekhandel geïnterviewd. Aanmelden kan hier en een bespreking is daar.

De kleinste van de zeven heuvelen van Rome is het Capitool, maar dit is wel de meest bekende. Rome’s Holy Mountain. The Capitoline Hill in Late Antiquity in de serie Oxford Studies of Late Antiquity gaat over de betekenis van de heuvel in het Rome van de late oudheid tussen de derde en zevende eeuw.

In How to Die. An Ancient Guide to the End of Life zijn de teksten verzameld die Seneca schreef over het sterven en de dood. Met hoofdstukken als ‘prepare yourself’, ‘have no fear’ en ‘have no regrets’ hebben we hier een praktisch boek voor het onvermijdelijke einde.

Ooit verschenen in de prestigieuze Baskervillereeks is het Verzameld Werk van de Griekse filosoof Epictetus nu weer leverbaar in paperback.

Op donderdag 22 maart doet de Britse oudhistoricus Adrian Goldsworthy Amsterdam aan om te spreken over zijn laatste boek Hadrian’s Wall. Rome and the Limits of Empire, dat op 6 maart in vertaling verscheen onder de titel De Muur van Hadrianus. De Romeinse limes in Groot-Brittannië. De bijeenkomst vindt plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek (onder vlag van Spui25). Athenaeum Boekhandel en uitgeverij Omniboek nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden kan via de website

Wilt u zich aanmelden voor de oudheid-nieuwsbrief van Athenaeum Boekhandel met daarin nog meer oudheid-boekennieuws, stuurt u dan een bericht aan klassiek@athenaeum.nl , of bezoek Athenaeums klassiekenpagina.

======================================

SLECHT NIEUWS

De Oudheid is natuurlijk helemaal niet interessant en daarom moet ze relevant worden gemaakt met parallellen. Heel origineel wordt het huidige Amerika met het Romeinse Rijk vergeleken. Of met Griekenland.

De Oudheid is natuurlijk helemaal niet interessant en daarom beginnen ze steeds weer over seks.

======================================

EN TOT SLOT

Nieuw licht op de Stelling van Pythagoras.

Toota witharsechwanoo!

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de nieuwspagina van het Rijksmuseum van Oudheden en bij Aantekeningen bij de Bijbel.


Tags: Livius Nieuwsbrief

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken