Zonnesteek
נָכָה H5221 "slaan, steken",

Zie ook: Artikelen Blog, Ziekte,

Een zonnesteek is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling op het hoofd en de nek (Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek). Bij een zonnesteek is de lichaamstemperatuur ten gevolge van het zonlicht en de warmte ernstig ontregeld, en kan oplopen tot 42 graden Celsius. Zulke hoge temperaturen zijn levensgevaarlijk.

Inhoud

Bijbel

In het Oude Testament vinden we bij twee personen een beschrijving die erg lijkt op die van een zonnesteek. De eerste is het zoontje van de Sunamitische, die tegen zijn vader zegt "Mijn hoofd, mijn hoofd! Die zei tegen een knecht: Draag hem naar zijn moeder." (2 Koningen 4:19, HSV). Hoewel de symptomen erg lijken op die van een zonnesteek, kunnen eventueel ook andere ziekten, zoals een hersenvliesontsteking een oorzaak zijn.

De andere persoon is Jona, waarvan gezegd wordt "En de zon stak op het hoofd van Jona, zodat hij geheel uitgeput raakte" (Jona 4:8 HSV).

Verdere beschrijvingen met betrekking op een zonnesteek komen we tegen in Jesaja 49:10 "en de hitte en de zon zal hen niet steken" en Psalm 121:6 "Overdag zal de zon je niet steken, evenmin de maan ’s nachts", waarbij naar analogie van de zon, zal worden bedoeld met de "maan niet zal steken" dat de reiziger niet psychisch ziek zal worden (cf. "maanziek", Eng. "lunatic"). Een andere mogelijkheid is dat de zon en de maan representatief staan voor de schadelijke krachten van de dag en nacht. Uit al deze passages blijkt dat een zonnesteek in Israël zeer reëel was.


Apocrief

Manasse kreeg een zonnesteek (Judith 8:3)


Ziektebeschrijving

Een zonnesteek ontstaat meestal als men onder in een warme omgeving te veel in de zon verblijft en te weinig drinkt. Een reden waarom altijd geadviseerd wordt om in Israël met een petje op te lopen en te zorgen dat je voldoende drinkt.

Een zonnesteek is vrijwel altijd te voorkomen door een T-shirt, een pet, halsbedekking en een zonnebril te dragen en minimaal 2 liter water per dag te drinken.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!