Duizendpoot

Zie ook: Beeldbank, Dieren (onrein), Dieren / Fauna, Insecten,

Duizendpoten (Chilopoda) en miljoenpoten (Diplopoda) zijn een klasse van geleedpotigen behorende tot de veelpotigen (Myriapoda).

Inhoud

Bijbel

De duizendpoot komt niet in de Bijbel voor. Echter in het commentaar van Rashi komt het woord צינטפי״דש voor in het Bijbelvers "Al wat op zijn buik gaat, en al wat gaat op zijn vier voeten, of al wat vele voeten heeft, onder alle kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt, die zult gij niet eten,want zij zijn een verfoeisel" (Lev. 11:42). Het gaat hier om een Frans woord en in zijn commentaar op "al wat vele voeten heeft" beschrijft Rashi dat "Dit is de honderdpoot, een wemelend gedierte, dat pooten heeft van zijn kop tot zijn staart, aan deze en aan gene zijde, en men noemt het centipède (Siphra, Chullien 67b).


Beschrijving

Duizendpoten zijn snelle jagers met gifklauwen en gifklieren. De soorten die in Nederland voorkomen zijn (gelukkig) ongevaarlijk, maar kunnen wel gemeen bijten. Alles tot hun eigen grootte vangen ze, ik heb dan ook regelmatig gezien dat ze in mijn tuin allerlei spinnen en andere insecten te pakken namen. De tropische soortgenoten kunnen een stuk groter zijn (tot 25 centimeter!!) kunnen soms erg giftig zijn. Door de histamine-achtige stof die ze bij hun prooi inbrengen wordt het immuunsysteem verzwakt en (bij mensen) wordt een allergische reactie opgewekt waardoor de wond flink zwelt.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!