Mier
נְמָלָה H5244 "Mier",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Dieren / Fauna, Insecten,

Mieren (Hebreeuws נְמָלָה H5244) zijn een groep van kolonie-vormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera).

Inhoud

Bijbel

נמלה "mier"; De mier wordt tweemaal in de Bijbel genoemd (Spr. 6:6; 30:25), beide keren als toonbeeld van ijver. Hoewel er verschillende soorten voorkomen in Israël, wordt zeer waarschijnlijk in deze passages de oogstmier bedoeld, die in de kustgebieden veel voorkomt. Deze mier verzamelt in de zomer een voorraad zaden en slaat ze op in ondergrondse galerijen. Zaden die zouden kunnen ontkiemen, worden verwijderd en buiten het nest gedeponeerd, om later als voedselbron te dienen.


Mieren zijn een groep van kolonie-vormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Mieren hebben zich kunnen aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen en komen bijna op de gehele wereld voor; waar ze voorkomen zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. Alleen al in Israël zijn ruim 180 verschillende soorten gedetermineerd (zie hieronder voor een overzicht).

Er zijn twee groepen mieren: de 'echte mieren' (familie Formicidae), die het bekendst zijn, en de mierwespen, die ook wel fluweelmieren worden genoemd (familie Mutillidae). Soorten uit deze laatste groep zijn ook vleugelloos en lijken op mieren, maar worden beschouwd als wespen-zonder-vleugels. Mierwespen zijn over het algemeen veel behaarder dan mieren.


(©) J.v.Uffelen

 


Overzicht mieren in Israël

De volgende mieren soorten zijn de afgelopen jaren in Israël gevonden en gedetermineerd:


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!