Beer
ἄρκτος G715 "beer", דֹּב H1677 "beren, beer , beer, berin, berinnen",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Dieren / Fauna, Zoogdieren,

Beer (Ursidae, Hebreeuws דֹּב H1677, Grieks ἄρκτος G715), algemene benaming voor een familie binnen de orde der roofdieren (Carnivora).

Inhoud

Bijbel

Bekend is de beer die door David gedood werd (1 Sam. 17:34). Een andere bekende geschiedenis is die van de twee beren die 42 kinderen doodden, die met de hemelvaart van Elia gespot hadden en riepen naar Elisa: Kaalkop, ga op! (= "probeer hetzelfde eens!" 2 Kon. 2:23, 24). Van zijn tandengeknars lezen we in Jes. 59:11. In Dan. 7:5 is de beer het symbool van het wereldrijk van de Meden en Perzen.


Beschrijving

Ursus arctos syriacus, Syrische bruine beer en is verwant aan de Europese bruine beer (Ursus arctos). Het dier is voornamelijk overdag actief. De beer is een omnivoor. Hij eet voornamelijk plantaardig voedsel zoals vruchten, noten, grassen, kruiden, bast en wortels, en honing. Het dierlijk voedsel bestaat voornamelijk uit kadavers, insecten en larven. De beer is echter ook een geducht roofdier en kan hoefdieren grijpen, variërend van schapen tot elanden tot vee. De beer loopt veel en heeft een groot territorium. Beren kunnen verrassend snel lopen, een sprintende beer kan een snelheid van wel 50 km/uur halen. De beren zijn solitair, maar territoria kunnen overlappen. Het territorium van een volwassen mannetje kan tot ± 250 km2 groot zijn en  beslaat meestal de territoria van meerdere vrouwtjes, en overlapt soms ook territoria van andere volwassen mannetjes.

 

Leefgebied

Beren leven in uitgestrekte beboste, dun bevolkte, bergachtige gebieden. Oorspronkelijk kwam de Syrische bruine beer voor in Turkije, Syrië, Libanon, Israël, Irak, de noordelijke en westelijke bergbossen van Iran, westelijke Himalaya, Rusland tot Altaj, Turkmenistan en Afghanistan. In 1917 werd de laatste Syrische bruine beer gedood in de buurt van Majdal Shams in het zuidelijke gedeelte van de berg Hermon.


Overig

Een van de beroemste Syrische bruine beren was Wojtek of "Soldaat Beer", de mascotte van het Tweede Poolse Legerkorps. Het dier werd door uit Rusland gevluchte Poolse soldaten als jong gekocht van een Perzische jongen die in 1940/41 op weg waren naar Irak. In Irak formeerde de Poolse regering in ballingschap in Londen een nieuw Pools leger. Dit leger vocht aan de zijde van de Westelijke geallieerden tegen Italië en Duitsland. Wojtek was opvallend tam en sociaal. Het dier werd daarom erg populair in het Poolse leger. De soldaten van het 22 Kompania Zaopatrywania Artylerii (22e Artillerie Aanvoer Regemint) van het IIe Legerkorps gaven het dier vaste plek op de voorbank van een van de legertrucks en het dier maakte, inmiddels als "Soldaat Ie Klasse bij het IIe Poolse Corps", de invasie in Sicilië, de landingen op het vasteland van Italië en de Slag bij Monte Cassino mee.

In 2016/2017 werd de Syrische beer in de Beqaa vallei gesignaleerd, terwijl al eerder in 2004 reeds voetafdrukken waren gevonden (Earth Touch, First Syrian brown bear in 60 years caught on camera in Lebanon, 16 jan. 2017).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!