Specerij
ἄρωμα G759 "welriekend kruid, parfum", בֶּשֶׂם H1314 "parfum, balsemgeur(en), specerijbedden, welriekende, specerijkaneel, balsembedden, specerijcalmus, specerij", סַם H5561 "sweet spices, sweet",

Specerij, een natuurlijke aromatische plantaardige stof die smaak aan eten geeft. Ze kan aan voedsel worden toegevoegd als smaakmaker en geurmiddel. In Bijbelse zin wordt zowel kruiden alsook parfumerie hieronder verstaan.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel worden diverse specerijen bij naam genoemd, zoals Cassia en Kaneel (bast), Koriander (vrucht), Mosterd (zaad) en Saffraan (meeldraad).


Terminologie

Het Grieks ἄρωμα G759 áro̱ma komt bij ons voor als 'aroma'.

Specerij, via het Frans uit het Laat-Latijn species voor "goederen, etenswaren, specerijen" van het klassiek Latijn speciēs "soort, type" (GTB, lemma specerij). Ook het woord spijs is hiervan afgeleid.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!