Keppel

Zie ook: Beeldbank, Hoed, Muts, Tulband, Kleding,

Een keppel, kippah (Hebreeuws כִּיפָּה) of yarmulke is een hoofddeksel dat gedragen wordt door joodse mannen.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel is geen verwijzing dat mannen verplicht een hoofddeksel moeten dragen, wel zijn er een paar verwijzingen in de Talmoed: Bedek uw hoofd zodat de vrees van de hemel op u zal komen (Shabbat 156b) en in traktaat Kiddushin 32a staat dat een zekere rabbijn Chuna ben Joshua nooit meer dan 4 ellen zonder onbedekt hoofd liep, Omdat de aanwezigheid van het opperwezen (Shekina) altijd boven mijn hoofd is.


Etymologie

Kippah כִּיפָּה van כַּפָּהּ van כַּף H3709 "kom, holte".

Het Jiddisch yarmulke is afgeleid van het Pools jarmułka (oorspr. een pet gedragen door priesters), welke mogelijk is afgeleid van het middeleeuws Latijn almutia (Online Etymology Dictionary, lemma yarmulke).


Jodendom

Hoe dragen kale Joden een keppeltje?

Zoals je ziet is een keppeltje vrij klein en wordt met een haarspeld of een clipje vastgehouden op het haar.

Het heeft me toch wel wat uitzoekwerk opgeleverd om deze vraag beantwoord te krijgen, want je kunt natuurlijk niet op de eerste de beste jood stappen en deze gênante vraag stellen. En het lijkt logisch dat ze geen lijm, zuignap of dubbelzijdig plakband gebruiken. Uiteindelijk durfde ik het aan om een joodse kennis in Amerika te mailen die na een paar dagen het volgende schitterende antwoord gaf:

If I would have my photo attached, you would see that I am an expert on the subject. I have found staples to be too painful and chewing gum too messy, so I stick with a larger kippah.


Aangemaakt 21 juli 2018, laatst gewijzigd 8 maart 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!