Kinneret (regio, plaats)
Γεννησαρέτ G1082 "Gennesaret", כִּנְּרוֹת H3672 "Kinneret, Cinnereth, Kinerot, Cinneroth, Gennesaret, Galilea (meer van)",

Zie ook: Beeldbank, Galilea (meer v.), Gennesaret (plaats), Plaatsen,

Kinneret of Gennesaret (Hebreeuws כִּנְּרוֹת H3672, Grieks Γεννησαρέτ G1082) ligt enkele kilometers ten noorden van Tiberias aan de noordwestelijke oever van het Meer van Galilea. Het is één van de mooiste locaties in Israël met een geschiedenis vanaf de Chalcolithische tot en met de Ottomaanse periode.

Inhoud

Bijbel

Hoewel het toponiem Kinneret (of Kinrot / Kinnerot) meerdere malen voorkomt in de Bijbel, is er slechts een verwijzing naar een stad, namelijk in de 'lijst van versterkte steden' in Jozua 19:35. In de andere passages verwijst Kinneret naar het → meer van Galilea (yam Kinneret in Num. 34:11; Deut. 3:17; Joz. 11:2; 12:3; 13:27), of een regio (kol Kinnerot in 1 Kon. 15:20; Mat. 14:34; Mark. 6:53 en Luk. 5:1).


Terminologie

De naam Kinneret (Grieks Γεννησαρέτ G1082 Gennesaret) is vernoemd naar de vorm van het nabijgelegen meer, omdat deze de vorm van een harp heeft (כִּנְּרוֹת H3672 "kinneret" van כִּנּוֹר H3658 "harp").


Geschiedenis

Tel Kinrot / Tell el-'Oreimeh werd in 1921 geïdentificeerd met de Bijbelse stad Kinneret door Gustaf Dalman en in 1923 door William Foxwell Albright. De identificatie was gebaseerd op het feit dat Tel Kinrot / Tell el-'Oreimeh de enige grote en versterkte archeologische locatie op de westelijke oever van het meer Kinneret uit de Brons- en IJzertijd is.

Afgezien van de Bijbel, wordt Kinneret ook vermeld in veel oudere Egyptische bronnen: zoals de lijst van steden veroverd door Thutmoses III (1490-1436 v.C.) in Karnak en in de Papyrus Petersburg 1116a uit de 18de dynastie.

Locatiebeschrijving

De ruïnes van verschillende oude steden liggen boven elkaar op de Kinrot heuvel, een natuurlijke heuvelrug met aan alle kanten steile hellingen naar beneden, met als uitzondering de noordelijke kant dat geleidelijk uitvloeit in de glooiende heuvels van Galilea. Door haar strategische ligging op een kleine pas, controleerde Tel Kinrot de Via Maris - de belangrijkste handelsroute die Egypte en Syrië sinds de Vroege Bronstijd met elkaar verbond. Naast de belangrijke positie, gunstige natuurlijke hulpbronnen, zoals waterbronnen en de vruchtbare vlakte van Ginnosar in de directe omgeving, maakte van Tel Kinrot een zeer aantrekkelijke plek voor haar inwoners. De heuvel zelf beslaat ongeveer 10 hectare, tegenwoordig is ongeveer de helft van het gebied (5,55 hectare) toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Een pompstation van de Israëlische watermaatschappij Mekorot beslaat het andere zuidwestelijke deel van de locatie.


Aangemaakt 27 november 2017, laatst bijgewerkt 8 juli 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!