Neftoah
נֶפְתּוֹחַ H5318 "Neftoah, Nephtoah",

Zie ook: Beeldbank, Plaatsen,

Neftoah

Neftoah (Hebreeuws נֶפְתּוֹח nephto'ach "opening"); Plaats enkele kilometers ten Noordwesten van Jeruzalem, het hedendaagse Lifta.

Inhoud

Bijbel

Plaats enkele kilometers ten Noordwesten van Jeruzalem (Joz. 15:9; 18:15), wordt meestal geïdentificeerd met het tegenwoordige Lifta (Barclay, City of the Great King, p. 544; Tobler, Dritte Wanderung, p. 202; comp. Topographie, p. 343 sq.; Stewart, Tent and Khan, p. 349).


Geschiedenis

Archeologische opgravingen bevestigen dat deze plaats reeds ten tijde van de eerste tempel werd bewoond.

Ten tijde van de Grieken en Romeinen werd de plaats Nephtho genoemd. Het dorpje werd door Titus verwoest toen Jeruzalem werd aangevallen in 70 n.C.

Bij de Kruisvaarders was het dorp bekend onder de naam Clepsta.

In 1596 werd het dorp door de Ottomanen Lifta genoemd.

Tijdens de Palestijnse onlusten in 1929 werden de aanwezige Joden in het dorp gedood door de Arabieren gedood.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog werden de aanwezige bewoners opgeroepen om het dorpje te verlaten om zo plaats te maken voor Arabische militairen. Tijdens de gevechten werden diverse bewoners en militia gedood en een aantal huizen verwoest. Toen de bewoners terugkeerden werden ze door de Arabier Abd al-Qadir al-Husayni gedwongen om weer te evacueren.

Later werd het dorp gebruikt als onderdak van 300 families van Jemenitische en Koerdische Joden oorsprong. Vanwege de slechte voorzieningen verlieten de meeste mensen het dorp in de 1969-1971 en was daarna geheel verlaten. In de jaren 80 werd het onderdeel van een park.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!