Liefdesliederen
עֶגֶב H5690 "liefdeslied",

Zie ook: Hooglied (boek), Liederen, Liefde, Wijsheidliteratuur,

Een bepaald genre binnen de wijsheidsliteratuur zijn de liefdesliederen, die in eerste instantie werden gezongen bij bruiloften (Hooglied heet dan ook niet voor niets in het Hebreeuws het Lied der liederen). In deze liederen wordt niet alleen het huwelijkse leven bezongen, maar vooral ook de manier waarop men tot het huwelijk is gekomen. Kenmerkend is dat er vaak adviezen in worden gegeven, zoals “dat u de liefde niet opwekt of aanwakkert, voordat het haar behaagt” (Hoogl. 2:7; 3:5; 8:4) en waarvan het de bedoeling is dat het ongetrouwde stel en de ongetrouwde toehoorders deze opvolgen, vandaar dat we in de Bijbel het verwijt lezen: “En zie, u bent voor hen als een liefdeslied, met een mooie klank en goed gespeeld. Zij horen uw woorden, maar zij handelen er niet naar” (Ezech. 33:32).

Een ander belangrijk kenmerk in de liefdesliederen is dat de liefde als een soort jacht wordt gezien, waar de jager/jageres jacht maakt op een dier. Zoals “Vang voor ons de vossen, de kleine vossen die de wijngaarden te gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien” (Hoogl. 2:15) waar met de vossen de rokkenjagers worden bedoeld en met de wijngaarden de vrouwen, of “de Koning zit gevangen in de lokken” (Hoogl. 7:5) waarin de man een gegijzelde, gebonden gevangene is van de liefde en waarbij de geliefde zijn gijzelneemster is. Wij zouden tegenwoordig zeggen dat hij is gestrikt in het web van een femme fatale. Ook in de Egyptische literatuur komen we voorbeelden tegen dat een man wordt gestrikt door een vrouw: “Met haar haren gooit ze een lasso naar me, met haar ogen vangt ze me, met haar halsketting verstrikt ze mij, en met haar zegelring (brand)merkt ze me” (Lied 43 in de Chester Beatty Cyclus).

Inhoud

Bijbel

Naast Hooglied is het enig andere liefdeslied in het Oude Testament Psalm 45, welke vaak als een parallel met Hooglied wordt gelezen. In het Nieuwe Testament zouden we Paulus lofzang in 1 Cor. 13 kunnen noemen.


Geschiedenis

Het opvallend dat sinds de heroprichting van Israël in 1948 het boek Hooglied een hernieuwde aandacht krijgt, er werden veel kibbutzim opgericht en de veelal jonge holocaust overlevenden werden getroffen door de schitterende natuur, na de Aliyah van Joden uit Jemen kwamen ze in contact met hun Semitische verleden. Dit in combinatie met de vele opbloeiende liefdes, identificeerden zij zich met de beschrijvingen in Hooglied. Net als vele andere gedeelten uit de Bijbel vatten ze die letterlijk op en zagen als diepere betekenis ervan dat dit hun geestelijke erfenis was. Veel liederen werden gecomponeerd met oriëntaalse invloeden, waarbij regelmatig hele Bijbelgedeelten werden overgenomen.

Bekende hedendaagse liederen zijn op onze blog onder Nogmaals een liefdeslied (26-10-2011) en Keer terug Sulamitische! (07-08-2016) te vinden.

In 2017 werd er in Israël een serie postzegels uitgegeven met daarop bekende hedendaagse liefdesliederen (Israel Philatelic Federation, Israeli Music - Love Songs, 13/6/2017)


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!