Welvaartsevangelie

Zie ook: Beeldbank, Christelijke stromingen,

Welvaartsevangelie (ook wel prosperity theology of prosperity teaching genoemd) duidt een christelijke (sub)stroming aan die een grote mate van materiële rijkdom en gezondheid in dit leven belooft aan wie gelooft (Wikipedia, lemma Welvaartsevangelie). De theologische werkgroep van de missionaire Lausanne Movement definieert het welvaartsevangelie als: "De leer dat gelovigen recht hebben op de zegeningen van gezondheid en rijkdom en dat zij deze zegeningen kunnen ontvangen door het positief belijden van hun geloof en door ‘zaad te zaaien’ in de vorm van het trouw betalen van tienden en giften" (Lausanne Movement, A Statement on the Prosperity Gospel).

Deze beweging doet vooral opgang bij Pinkster-, Charismatische en Evangelische gemeenten.

Inhoud

Specifieke kenmerken

Aanhangers baseren zich vooral op teksten in de Bijbel als "Breng al de tienden naar het voorraadhuis, zodat er voedsel in Mijn huis is. Beproef Mij toch hierin, zegt de HEERE van de legermachten, of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen, en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn" (Mal. 3:10 HSV) of "Maar mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus" (Fil. 4:19 HSV).

Internationaal zijn vooral E. W. Kenyon, Oral Roberts, A. A. Allen, Robert Tilton, T. L. Osborn, Joel Osteen, Creflo Dollar, Kenneth Copeland, Reverend Ike en Kenneth Hagin bekende leiders die met dit welvaartsevangelie in verband worden gebracht. In Nederland bekende christelijke aanhangers zijn David Maasbach en Mattheus van der Steen.


Excessen

Excessen bij deze leiders zijn talloos, in 2018 vroeg de Amerikaanse televisiepredikant Jesse Duplantis om 54 miljoen dollar aan zijn volgelingen omdat hij een vierde vliegtuig nodig had, dit onder het mom "God zegt dat ik hem nodig heb" (Nos.nl, 31 mei 2018). Hij is niet de eerste, in 2015 vroeg televisiedominee Creflo Dollar 60 miljoen voor een nieuw vliegtuigje (CNN, 16 maart 2015) en eerder dit jaar kocht predikant Kenneth Copeland een Gulfstream V van donaties van zijn volgers (Daily Mail, 19 jan. 2018; The Christian Post, 19 jan. 2018).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!