Messiaans zegel

Zie ook: Beeldbank, Symbool,

Het Messiaans zegel bestaat uit een menorah en een vis met daartussen de "ster van David". Het symbool wordt vooral veel gebruikt in Messiaanse gemeenten, ook het Israëlisch persbureau Israel Today gebruikt het symbool.

Inhoud

Bijbel

Het symbool als geheel wordt niet in de Bijbel genoemd.

Christendom

Binnen het christendom wordt het vooral gebruikt bij Messiaanse gemeenten, als vervanging voor het kruis.


Achtergrond

Voorafgaand aan de zesdaagse oorlog van 1967 werden er circa 40 aardewerken voorwerpen uitgegraven uit de berg Sion in Jeruzalem. De voorwerpen waren uitgegraven door een Grieks orthodoxe monnik die in die periode als kluizenaar leefde in het oude stadsgedeelte van Jeruzalem. Op zeker 8 voorwerpen is het zogenaamde Messiaanse zegel gevonden. Het was Ludwig Schneider, redacteur van Israel Today in Jerusalem, die Reuven Efraim Schmalz inlichtte en die uiteindelijke hier een boek over schreef (R. E. Schmalz, Messianic Seal of the Jerusalem Church, [2001]).

Volgens het Israel Antiquities Authority zijn deze voorwerpen vervalsingen. Hiervoor halen ze de volgende redenen aan:

Andere problemen zijn dat bv. de olielamp uit de 1ste eeuw v.C. komt, terwijl de schaal uit de tijd van de Mamalukken (13de-16de eeuw n.C.) of later is. Ook komt het vreemd over dat zoveel artefacten op zo'n klein gebied zijn gevonden en nergens anders.

Verder is er (zover bekend) geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de voorwerpen gedaan. Het is om deze reden dat we ervanuit moeten gaan dat het falsificaties zijn.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!