Toronto Blessing

Zie ook: Christelijke stromingen, Sekte,

De Toronto Blessing, of Toronto beweging, is een opwekkingsbeweging die aan het begin van de jaren 90 van 20ste eeuw begon in de Vineyard Airport Church in Toronto, Canada. Vanwege de vele excessen en afwijkende leerstellingen wordt het door diverse critici als een sekte beschouwd.

Inhoud

Ontstaan

Eind vorige 20ste eeuw ontstond de beweging in de Vineyard Airport Church in Toronto, Canada, onder leiding van John Wimber.

Nadat John Wimber afstand nam van de Toronto Blessing, ging de kerk in Toronto zelfstandig verder als Toronto Airport Christian Fellowship (TACF) (Cees en Paul van der Laan, Toen de kracht Gods op mij viel, p. 135).

Verspreiding

Overal zijn kerken door hen opgericht of die hun leerstellingen volgen. In Nederland zijn naar schatting zo'n honderd charismatische gemeenten die de 'Toronto Blessing' hebben omarmd, onder andere in de Beréa Beweging.


Leerstellingen

Heilige Geest

Er wordt nadruk gelegd op de uitstorting van de Heilige Geest, wat gepaard gaat met extatische en lichamelijke manifestaties, zoals vallen en schudden in de geest, het uitbarsten in onbeheerst geschater (ook wel 'heilig gelach' genoemd), het rollen over de grond en het uiten van dierengeluiden (cf. het "Puppy pregnancy syndrome" ).

Soaken

Soaken is het idee om in stilte tot rust te komen en daarbij op de grond te gaan liggen en jezelf helemaal leeg te maken van alle gedachten. (AbdB, Soaken of opdrogen?)

Grave-sucking

→ hoofdonderwerp Grave-sucking

Grave sucking (ook bekend als grave soaking of mantle grabbing) is wanneer iemand naar de rustplaats van een dode evangelist, genezer, apostel of profeet gaat en bidt in de hoop om dezelfde kracht of geest van deze dode te krijgen.


Kritiek

Vanwege de vele excessen, zoals vallen en schudden in de geest, het uitbarsten in onbeheerst geschater, het soaken en grave-sucking wordt het door diverse critici als een sekte beschouwd.

In zijn boek, Counterfeit Revival, beweerde Hank Hanegraaff dat de opwekking meer schade heeft aangericht dan goed gedaan en dat de zegen van Toronto een kwestie was van mensen die geknecht werden in veranderde bewustzijnstoestanden waarin ze de werkelijkheid verduisteren en absurditeit verankeren. Hank Hanegraaff verklaarde ook in een interview met de Washington Post in 1996: "Het is leuk om al deze dingen te voelen, maar het feit is dat deze gevoelens slijten, en dan komt de teleurstelling. Ik noem het het post-Holy Laughter depressie syndroom" (The Washington Post, 2 januari 1996).


Aangemaakt 17 augustus 2018, laatst bijgewerkt 16 mei 2023


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!