Allerheiligen en allerzielen

Zie ook: Feesten en rouwdagen, Halloween, Rouw,

Allerheiligen (Latijn Sollemnitas Omnium Sanctorum) is een christelijk feest dat op 1 november gevierd wordt door Rooms-katholieken en anglicanen. De dag erna, 2 november, wordt Allerzielen gevierd. Aan de vooravond van Allerheiligen (31 oktober) wordt Halloween gevierd en welke steeds meer het oorspronkelijke Allerheiligen verdringt.

Inhoud

Bijbel

Het feest wordt niet vermeld in de Bijbel.


Terminologie

Met allerheiligen (="alle heiligen") worden al die overledenen bedoeld die op aarde de goede strijd gestreden hebben, en dus – naar de vaste overtuiging van de geloofsgemeenschap – bij God in de hemel zijn opgenomen. Het betreft hier juist die heiligen die door het jaar geen eigen feestdag hebben bv. omdat hun heiligheid alleen bij God bekend is en niet bij de mensen (Heiligen.net, Allerheiligen en Allerzielen).

Met allerzielen (= "alle zielen") worden die overledenen bedoeld die niet rechtstreeks naar de hemel zijn gegaan, maar naar een fase die daaraan voorafgaat: het vagevuur (Heiligen.net, Allerheiligen en Allerzielen).


Christendom

Allerheiligen werd in 609 ingevoerd door paus Bonifatius IV om alle christelijke martelaren te herdenken en werd op 13 mei gevierd. Echter in 835 werd door paus Gregorius IV deze feestdag verschoven naar 1 november, terwijl de dag daarna, op 2 november, de feestdag Allerzielen werd gehouden ter nagedachtenis van de overledenen en als een soort (officiële) rouwdag bezien kan worden.

Na de komst van zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië tijdens de 9de eeuw, vermengde de feestdag Allerheiligen zich met het Keltische feest Samhain en hierdoor veranderde dit langzaam in het hedendaagse Halloween en welke niets meer te maken heeft met het oorspronkelijke christelijke Allerheiligen.

In de Protestantse kerk wordt Allerheiligen niet gevierd, omdat ze heiligenverering afwijst, wel wordt jaarlijks op 31 oktober de Reformatiedag (Hervormingsdag) gehouden. Dit omdat volgens Philip Melanchthon op 31 oktober 1517 door de Duitse monnik Martin Luther zijn vijfennegentig stellingen op de deur van de Slotkapel van Wittenberg, Duitsland, werden gespijkerd.


Geschiedenis

Het feest wordt sinds de 8ste eeuw gevierd, hoewel reeds in de 4de eeuw de Byzantijnse kerk al een gedenkdag op 13 mei voor alle heilige martelaren kende.

In 2013 krijgt Allerzielen een plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland (Lucepedia, 25 oktober 2013).


Aangemaakt op 1 november 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!