Baalbek, Heliopolos

Zie ook: Plaatsen,

Baalbek (Ivr. בעלבכ), een plaats in Libanon. De naam betekent "Heer van Beka" en de stad ligt dan ook in de Beka vallei. In de Griekse en Romeinse tijd Heliopolis (Grieks Ἡλιούπολις) genoemd en niet te verwarren met de gelijkluidende plaats in Egypte.

Inhoud

Bijbel

De plaats wordt niet in de Bijbel genoemd, 19de eeuwse archeologen hebben getracht de plaats te identificeren met Baal-Gad (Joz. 11:17; 12:7; 13:5). Terwijl anderen meenden dat het de "toren van Libanon, die tegen Damaskus ziet" (Hoogl. 7:4) zou zijn geweest (M.M. Alouf, p. 55) en dan Baal-Hamon (Hoogl. 8:11) zou zijn.


Terminologie

De naam Baalbek kan een aanwijzing zijn voor de aard van de oorspronkelijke cultus: het woord is waarschijnlijk een afkorting van het Semitische Ba'al Nebeq, "heer van de bron". We moeten echter voorzichtig zijn: de naam is niet bevestigd vóór de 5de eeuw n.C. (Livius.org, Baalbek).

De plaatsnaam wordt voor het eerst bevestigd in een 2de eeuwse tekst van de Misjna als שום בעלבכי shum ba'albeki (Mishnah, Maaserot 5:8).


Geschiedenis

Baalbek is opvallend afwezig in teksten uit de bronstijd, hoewel Egypte geïnteresseerd was in Kanaän en het leger van Ramses II de plaats passeerde tijdens de Kades-campagne (1274 v.C.). De stad wordt niet genoemd in de teksten uit het oude Assyrië, de Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Macedoniërs trokken allemaal door de Bekaa-vallei, maar geen van hen vermelden een heiligdom bij de bronnen van de Orontes en Litani. De plaats is echter mogelijk identiek aan de stad Triparadisus, waar in 320 v.C. de generaals van Alexander de Grote zijn rijk verdeelden (Livius.org, Triparadisus).


Hoax

Onder de indruk van de vele grote Romeinse gebouwen en niet bekend met de geschiedenis ontstonden er in de Middeleeuwen allerlei mythen over het ontstaan van de stad. Een hiervan is dat deze op bevel van Nimrod door reuzen zou zijn gebouwd. Helaas werden deze mythen bij sommige pseudowetenschappelijke christelijke tijdschriften direct voor waar aangenomen en gepromoot (Weet, juni 2011).


Aangemaakt 28 februari 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!