Ipuwer Papyrus

Zie ook: Egypte,

De Ipuwer Papyrus (officieel Papyrus Leiden I 344 recto) is een oud-Egyptische hiëratische papyrus gemaakt tijdens de negentiende dynastie van Egypte en wordt nu gehouden in het Nederlands Nationaal Museum van Oudheden in Leiden, Nederland.

Inhoud

Beschrijving

De papyrus werd gedateerd door John Van Seters (J. Van Seters, p. 13–23) ten tijde van de invasie van Hyksos aan het einde van het Middenrijk en het begin van de donkere periode (ca. 1674 v.C.). Meer recente studies ondersteunen datering uit het late Middenrijk (na Sesostris III, maar vóór het bewind van Hyksos; R. Enmarch, p. 169-175). Echter het is ook duidelijk dat het is overgeschreven en de tekst zelf veel ouder is (ca. 2100–1700 v.C.; Alan B. Lloyd, p. 83; N. Shupak, p. 93).


Exodus

Veelal wordt de Ipuwer Papyrus (oud Leiden 344, nieuw AMS 27 vel 4), welke in het Leids Museum is opgeslagen, genoemd als bewijs voor de Exodus. Het was Velikovsky die een link legde met de Uittocht (I. Velikovsky, Eeuwen in Chaos, p. 18-31) en de vertaling van Gardiner (Sir A. Gardiner, The admonitions of an Egyptian sage from a hieratic papyrus in Leiden (Pap. Leiden 344 recto), [1909]) volgde (en waarvan diverse pdf's op internet zijn te vinden). Echter sindsdien is de kennis van het Egyptisch toegenomen en zijn er nieuwere vertalingen gemaakt die in detail anders zijn.

Helaas zien we dat degenen die deze papyrus als bewijs aanhalen niet de recente vertalingen gebruiken en ook eraan voorbijgegaan dat dit geschrift tot een bepaald genre binnen de Egyptische literatuur van het Oude en Middenrijk behoort en waarvan ook "De profetieën van Neferti" en "De klaagzangen van Khakhaperre-sonb" toe behoren. Het is vanwege dit genre en het niet kunnen koppelen aan een exacte tijdsperiode dat we het niet als bewijs voor de Uittocht kunnen gebruiken.


Externe links


Aangemaakt 7 april 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!