‹ Abraham reisMosterdzaad ›
Vergeten erfenis van Babyloniërs en Arabieren
Gepubliceerd op 11-05-2009

Bij het openslaan van dit laatste boek van Jona Lendering bekroop mij in eerste instantie het gevoel of dit een zoveelste poging was om de vele eeuwenoude waarheden onderuit te halen en nieuwe waarheden daarvoor in de plaats te presenteren. We hoeven maar in de kranten te lezen of we merken dat alles wat direct of indirect met christendom te maken heeft uit is. Niet voor niets wordt nu door atheïsten gepromoot dat er (waarschijnlijk) geen God is. En niet voor niets zien we in die zelfde media opmerkingen dat de islam veel goeds heeft gebracht en een goede vervanging zou zijn van het oorlogszuchtige christendom.

Maar de schrijver kennende, zou deze zich zeker niet laten leiden door de vele opinies van de media, hij is van het zelfde hout gesneden als Pocohontas, die over de vele propaganda tegen de binnenvallende blanken opmerkte “blijkbaar spreken zij een andere waarheid dan de mijne”. Het werd haar niet in dank afgenomen, zoals het ook Lendering niet in dank is afgenomen. de eerste negatieve reacties zijn reeds binnengekomen.

Als wij de wortels van onze beschaving willen leren kennen, dan zullen we deze moeten bestuderen. Het is niet voldoende om genoegen te nemen met wat we indertijd op school hebben geleerd. Het boek gaat dan ook diep in op deze materie, het verklaart waarom wij persé van de Grieken en nog meer van de Romeinen willen afstammen en waarom we ons willen afkeren tegen andere culturen. Al lezend komen we erachter dat niet alleen de Grieken en de Romeinen, maar ook de Babyloniërs en Arabieren een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan onze beschaving. Europa heeft altijd open gestaan voor vreemde invloeden en het is juist dankzij deze vreemde invloeden dat onze kennis van de wetenschap zulke grote sprongen heeft gemaakt.

De grote waarde van dit boek is dan ook dat het de vele heilige huisjes afbreekt en de naakte waarheid overblijft waardoor zichtbaar wordt hoe de verschillende culturen van de Babyloniërs af, via de Perzen, Grieken en Romeinen tot en met de Arabieren van invloed zijn geweest op onze huidige cultuur. Of we deze waarheden graag willen of niet, het geeft inzicht in hoe wij gevormd zijn. Onze hedendaagse welvaart zou er niet zijn als we de kennis van de wiskunde van de Babyloniërs welke via de Arabieren tot ons is gekomen niet hadden om maar een thema uit het boek te behandelen.

Voor (orthodoxe) christenen zal het lezen soms shockerend zijn als ze lezen hoe hun voorouders heidense invloeden overnamen in hun geloofsbelevenissen. Maar dat is niet de hoofdzaak van dit boek, het gaat niet over het ontstaan van het christendom maar over het ontstaan van de Europese cultuur en in deze cultuur heeft ook het christendom een al dan niet dubieuze rol gespeeld.

Het boek is, zoals we gewend zijn van de schrijver, vlot te lezen en zeer leerzaam. Vooral voor politici die altijd de mond vol hebben van Europa en die naast hun pluriforme tolerantie last hebben van islamfobie of islamfilie. Lendering heeft daarom een advies voor deze Nederlandse regeerders: ‘Onderwijs moet de waarheid dienen. Europa heeft een cultuur die altijd heeft opengestaan voor andere beschavingen. Laat die pluriformiteit in het geschiedenisonderwijs centraal staan.’ Kortom, een boek voor iedereen die zijn oogkleppen af wil doen, genezen wil worden van multiculti fobiën, of gewoon wil weten hoe onze cultuur is ontstaan.


Tags: Recensie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen