‹ Quizvraag van de weekLivius Nieuwsbrief (52) ›
Livius Nieuwsbrief (50-51)
Gepubliceerd op 05-01-2010

De Livius Nieuwsbrief heeft iets te vieren. Met de laatste aflevering is namelijk de vierde jaargang afgerond, en omdat er ooit een extra nieuwsbrief tussendoor is verstuurd, is de nieuwsbrief dat u nu leest in feite het vijftigste (of eigenlijk de eenenvijftigste). En ik heb iets leuks te melden.

Het zal niemand zijn ontgaan dat ik in de Nieuwsbrief regelmatig wijs op fouten in de berichtgeving, politieke manipulatie en evidente nonsens. "Je moet het nieuws duiden," zoals een bevriende journalist me ooit adviseerde. In vier jaar tijd werd me steeds duidelijker dat de voornaamste oorzaak van misverstanden over de Oudheid niet ligt bij pseudowetenschappers, zoals je vaak hoort zeggen. Een veel wezenlijker probleem is dat, door de opkomst van het internet, verouderde kennis terugkeert. De universiteiten doen weinig om dat tegen te gaan. Goede websites als Ancient Olympics zijn althans zeldzaam.

Daarover kun je gaan kniezen, maar je kunt de kennis die je bij het vervaardigen van je nieuwsbrief opdeed ook toepassen. Bijvoorbeeld in een boekje. Het heet Spijkers op laag water, is uitgegeven door de Athenaeum Uitgeverij, en behandelt vijftig misverstanden over de oude wereld - misverstanden die niets te maken hebben met pseudowetenschap en, zo heb ik ontdekt, werkelijk leven.

Ik zou het de trouwe abonnees graag cadeau doen, maar dat zijn er inmiddels zo veel dat ik vrijwel de gehele eerste druk zou moeten opkopen. Als u dus wil weten waarom Kleopatra nooit door een adder kan zijn doodgebeten, waarom Archimedes nooit Romeinse schepen kan hebben bestookt met brandspiegels en waarom de Spartanen zo krijgszuchtig niet waren, zult u naar uw boekhandelaar moeten of het boekje hier moeten bestellen. Of lees een vertaling van het nawoord hier.

Jona Lendering


Tags: Livius Nieuwsbrief

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel