‹ Livius Nieuwsbrief (50-51)Biblioblog Top 50 ›
Livius Nieuwsbrief (52)
Gepubliceerd op 05-01-2010

Dit is de tweeënvijftigste aflevering van de Livius Nieuwsbrief, voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. Het wordt uitgegeven door Livius Onderwijs.


U kunt zich nog inschrijven voor het voorjaarsprogramma! In Amsterdam bijvoorbeeld voor Geschiedenis van Nederland en Julius Caesar; in Schagen voor Anatolië; in Ermelo voor Van Paulus tot Bonifatius; in Zoetermeer voor Joden, Christenen en Romeinen; of ga mee op reis naar Turkije!

Jona Lendering (redactie)

===
NIEUW OP DE LIVIUS-WEBSITE

Verschillende kleine artikelen over Bias van Priëne, Varius Marcellus en Plautianus, en het grote werk: Bishapur. Op onze zustersite LacusCurtius een leuk artikel dat al uw vragen beantwoordt over Kleopatra's parels - hoe los je die op in azijn? lukt het ook met cola? waarom doe je eigenlijk zoiets? (meer nieuws...).

===
EGYPTE

De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass vraagt de Rosettasteen terug, krijgt een bitse reactie, wordt nog serieus genomen ook en krijgt geroofde kunstschatten terug die in het Louvre waren beland. Nefertiti speelt in dit alles ook een rol. Voor een veel serieuzer geval van "betwist erfgoed", zie beneden, in de rubriek over het antieke jodendom.

Een langetermijn onderzoeksprogramma met de titel "The Temple as Canon of Egypt's Religious Literature" is desondanks toch interessant.

Het maandelijkse gesleep met mummies: een (ze hadden toen ook aderverkalking, duh), twee (ze hadden ook al slechte tanden) en tot slot deze.

En verder: een groot graf in Saqqara, een beeld van Taharqa, het Ptolemaïsche paleis onder de haven van Alexandrië en een Byzantijns klooster in de Fayyum.

===
MESOPOTAMIË, SYRIË en ISRAËL

Het kreeg meer aandacht dan het verdiende, maar is dan ook wel erg aardig: een kleitablet met een deel van het Mesopotamische Zondvloedepos.

Irak hoopt toeristen naar Babylon te lokken; een andere visie op het Amerikaanse leger; een archeoloog vertelt over zijn avonturen in Zuid-Irak.

De Heliodorosstele opnieuw - met enkele zeer kritische vragen. Wat gebeurt er als een archeologische dienst in feite met grafrovers gaat samenwerken? Daarmee verwant: Hasmonese invloed in de Negev.

Een huis uit het begin van onze jaartelling uit Galilea - dat moet gehyped.

Sommige oudheidkundigen doen echt alles om PR te krijgen. Je vindt een interessant graf met zowaar een stuk textiel - dat is mooi genoeg. Maar waarom haalt een geleerde in vredesnaam de lijkwade van Turijn erbij? Het enige signaal dat hij afgeeft, is dat het relikwie blijkbaar geen afgesloten hoofdstuk is.

En verder: Assyrische kleitabletten en een Byzantijns mozaiek bij Deir ez-Zor.

===
IRAN en CENTRAAL-AZIË

Een update over de naderende veiling van de Persepolis Fortification Tablets, en de implicaties daarvan voor het Amerikaanse cultuurbeleid.

En verder: een Parthisch kindergraf, restauratieplannen voor een standbeeld (dit beeld), een Sassanidische nederzetting.

===
GRIEKENLAND, BULGARIJE en TURKIJE

Een filmpje over Robert Ballard in de Egeïsche Zee - beetje irritant gebracht, maar interessante beelden.

De restauartie van de toegangspoort tot de Atheense akropolis is afgerond.

En verder: Limyra in Lycië, Mochlos (op Kreta), een mensenoffer in Nauplion, Tegea.

===
ROME EN ZIJN RIJK

Uw redacteur was op vakantie in Rome, dat ook niet meer is wat het is geweest.

Dat een Laat-Romeins beeldje van Amor/Eros wordt gevonden, is nauwelijks nieuws. Maar de vindplaats is dat wel: China. Daarmee verwant: Spaans ceramiek in India.

En verder: Chester en een verzwolgen nederzetting voor de Libische kust.

===
DE LAGE LANDEN

In de KMKG zijn onlangs de gerenoveerde afdelingen over Oude Nabije Oosten en België in de Romeinse tijd heropend. Nu is de Merovingenafdeling aan de beurt.

En verder: Keltisch-Romeins Dendermonde, IJzertijdboerderijen in Eelde, aardewerk uit Tongeren, Romeinen in Twente, een muntschat in Montfort die verband lijkt te houden met de Bataafse Opstand en tot slot Oudkarspel.

===
OVERIG

Enigszins off-topic, maar geschreven door een Livius-medewerker: de problemen bij het Arabische alfabet.
<

span style="font-family:Geneva,Arial,Helvetica;">
Hollywood en Griekse mythologie: twee visies - 1 en 2.

Al eerder berichtten we over die Thor Heyerdahl-achtige expeditie om met een nagebouwd Fenicisch schip om Afrika heen te zeilen. Men is inmiddels hier.

===
JODENDOM en CHRISTENDOM

Vergeet discussies over de Elginmarbles, Rosettastenen, Nefretitis en wat dies meer zij: het echte politieke buskruit zit in de Jordaanse claim op de Dode-Zeerollen. Hier gaan we meer van horen, en het zal hard tegen hard gaan, omdat het in feite gaat over de claim van de staat Israël de opvolger te zijn van het jodendom uit de tijd van vóór de ondergang van de Tempel, en dus de legitimatie van het zionisme. (Wie zei dat oude geschiedenis geen relevantie meer heeft?)

Een manuscript van het Marcusevangelie blijkt minder oud dan men dacht.

En verder: wie schreef de Dode Zee-rollen? Turkije wil het gebeente van Nikolaas van Myra terug.

===
DWAASHEID

Atlantis ligt dit keer bij de kust van Cuba.

===
VRIENDEN VAN LIVIUS

Op zondag 7 februari komen de Vrienden van Livius samen en spreekt Lauren van Zoonen over de religieuze politiek van de Romeinse keizer Heliogabalus. De maand erna spreekt Sigrid van Roode over Oman (met rondleiding door de expositie in de Amsterdamse Nieuwe Kerk). U bent welkom aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 A te Amsterdam, bereikbaar met de tramlijnen 1, 2, en 5 (halte Spui).

===
BOEKEN

John Freely biedt in Children of Achilles. The Greeks in Asia Minor since the Days of Troy een cultuurgeschiedenis van de permanente, maar nooit onproblematische Griekse aanwezigheid op de kusten van Klein-Azië, vanaf de Trojaanse Oorlog tot aan de ‘Grote Catastrofe’ van 1923.

David Edward Tabachnick & Toivo Koivukoski zijn de samenstellers van Enduring Empire. Ancient Lessons for Global Politics, een verzameling essays over politieke theorieën uit de Oudheid, en hoe deze inzicht kunnen verschaffen in de hedendaagse internationale betrekkingen.

En tot slot is er Michael Maas' Readings in Late Antiquity. A Sourcebook: een breed opgezet bronnenboek over de Late Oudheid, dat met behulp van Griekse, Latijnse, Syrische, Hebreeuwse, Koptische, Perzische, Arabische en Armeense bronnen de politieke, sociale en religieuze veranderingen documenteert.

===
INTERNET

Daar heb je nou iets aan: de ruïnes van Pompeii in Google Streetview.

Het schandaal-Golb blijkt nog ernstiger dan gedacht.

===
EN TOT SLOT

Geen van Odysseus' medereizigers keerde terug, en toch is er een reisbureau dat Odysseus Travel heet. Uw redacteur verbaast zich al jaren over zulke namen. Maar deze overtreft werkelijk alle redelijk pessimisme.

Jona Lendering
http://www.livius.nl/


Tags: Livius Nieuwsbrief

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen