‹ Naamsveranderingen in de BijbelUpdates Website ›
Hebreeuwse en Griekse fonts
Gepubliceerd op 02-10-2015

Sinds de introductie van Windows 10 kregen we meerdere mailtjes en berichten dat grote delen van onze website was "verminkt" en allemaal � lieten zien, een verwijzing dat allerlei letters niet aanwezig waren. Toen ook ik op een van mijn computers Windows 10 had geïnstalleerd bleek dat dit inderdaad het geval was bij verschillende browsers. Na langdurig zoeken en testen hadden we eindelijk het probleem gevonden.

Wat achtergrond

Omdat onze website veelvuldig gebruik maakt van allerlei niet Latijnse letters, zoals Grieks en Hebreeuws is al jaren geleden besloten om tot de internationale standaard Unicode over te gaan. Dit betekent dat als je Griekse of Hebreeuwse karaktertekens goed wil zien je een lettertype ("font") moet gebruiken om deze letters op een correcte wijze te zien. Om die reden forceren we in onze website om de browser een aantal favoriete fonts te gebruiken, nl. "Galatia SIL", "Cardo" of als beide eerdere er niet zijn "Times New Roman". Een of meerdere van deze fonts waren de afgelopen jaren op bijna iedere computer geïnstalleerd en zorgde ervoor dat de tekst correct in een browser verscheen.

Probleemstelling en oorzaak

Na de introductie van Windows 10 bleek dat in meerdere browsers en sommige teksteditors teksten nog maar gedeeltelijk correct werden getoond. Echter niet alle browsers en teksteditors hadden dit probleem en na testen bleek dat met name die browsers, die hun eigen fonts op een aparte directory opsloegen, hier geen probleem van hadden.

Omdat dit probleem zich alleen voordoet bij Windows 10 en niet andere operating systems, lag het voor de hand dat het probleem misschien te maken had met de comptabiliteit van de browsers met Windows 10. Aangepaste comptabele browsers werden opnieuw geïnstalleerd, maar het probleem bleef hardnekkig bestaan. Omdat ook in MSWord dit probleem zich voordeed (en weer alleen onder Windows 10), begon het vermoeden te rijzen dat er misschien een probleem was met de fonts zelf. Bij controle bleek dat alleen in de "home-edition" van deze Windows-versie het probleem optrad EN dat Microsoft in hun wijsheid "semilight weight" versies van de fonts hebben geïntroduceerd. In het kort komt het hier op neer dat de fonts niet alle karaktertekens van een karakterset ondersteunen met als gevolg dat letters verminkt op het scherm verschijnen.

Dat dit laatste een grote stap terug is in de tijd en een bewuste afwijking van de Internationale Standaard, moge duidelijk zijn.

Oplossing

Echter nu de oorzaak bekend is, weten we ook hoe we deze kunnen oplossen: het opnieuw installeren van fonts die de gehele karaktersets Grieks en Hebreeuws ondersteunen. Ons advies is dan ook om van de volgende websites een correct font te installeren:


Tags: Grieks, Hebreeuws, Website, Website news
Gerelateerde onderwerpen: Grieks, Hebreeuws

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken