Karkar (slag bij)

Zie ook: Oorlog,

1ste slag bij Karkar

Karkar, Qarqar, is vlakbij het punt waar de rivier de Orontes vanuit Syrië Turkije binnenstroomt en waar in 853 v.C. de slag van Karkar plaatsvond, tussen koning Salmanasser III en de koning van Damascus, Hadad-Ezer (de bijbelse Ben-Hadad) die met elf of twaalf staatjes een coalitie van  had gesmeed. Deze geschiedenis wordt beschreven op de Kurkh-stèle (welke nu in het in het British Museum is). Volgens deze beschrijving bestonden de strijdkrachten van van deze coalitie uit:

 1. Hadad-Ezer zelf commandeerde 1200 strijdwagens, 1200 cavaleristen en 20.000 soldaten;
 2. Iruleni commandeerde 700 strijdwagens, 700 cavaleristen en 10.000 soldaten;
 3. Koning Achab (A-ha-ab-bu matSir-ʼi-la-a-a, voor identificatie van de naam zie Ancient Near Eastern Texts, p. 279) van het Koninkrijk Israël stuurde 2000 strijdwagens en 10.000 soldaten;
 4. Het land van Kizzuwadne (Byblos) stuurde 500 soldaten;
 5. Het land van Musri stuurde 1000 soldaten;
 6. Koning Irqanata stuurde 10 strijdwagens en 10.000 soldaten;
 7. Koning Matinu-ba'lu van Arwad stuurde 200 soldaten;
 8. Koning Usannata stuurde 200 soldaten;
 9. Koning Adunu-ba'lu van Shianu stuurde 30 strijdwagens en "duizenden" soldaten;
 10. Koning Gindibu van mâtu arbâi (Arabië) stuurde 10.000 kameel-rijders;
 11. Koning Ba'asa, zoon van Ruhubi van de Ammonieten stuurde "honderden" soldaten;

Salmanasser III claimt dat hij een enorme overwinning heeft behaald "Als ware ik de regengod, zo verwoestend sloeg ik op hen neer. Met hun dode lichamen vulde ik de gehele vlakte. Hun enorme troepenmacht joeg ik over de kling, ik vulde de wadi's met bloed, ja het veld was te klein om alle kadavers te bevatten". Zijn troepen zouden ruim 14.000 slachtoffers hebben toegebracht aan het leger van de coalitie en daarbij talloze strijdwagens en paarden hebben buitgemaakt. Echter, de inscripties van koningen uit deze periode geven nooit nederlagen toe en claimen soms zelfs overwinningen van voorvaders of voorgangers en  het lijkt er dan ook op dat de Assyriërs zijn verslagen. Zelfs als Salmanasser III een duidelijke overwinning heeft behaald in Karkar, dan nog maakte dit niet een snelle verdere verovering van Syrië door Assyrië mogelijk. Assyrische bronnen maken duidelijk dat Salmanasser nog meerdere campagnes in de regio uitvoerde in de volgende decennia, waarbij hij nog zes keer de strijd aanbond met Hadad-Ezer , die hierbij nog minstens twee maal gesteund werd door Iruleni van Hamath. Salmanassers opponenten hielden vast aan hun troon na deze veldslag: Hadad-Ezer was koning van Damascus zeker tot 841 v.C., terwijl Achab koning van Israël was tot ca. 850 v.C..


2de slag bij Karkar

In 720 v.C. vond een tweede slag bij Karkar plaats. De Assyrische koning Sargon II stond er, net als zijn voorganger, tegenover een Syrische coalitie. Opnieuw wisten de Assyriërs hun vijanden te verslaan. Sargon veroverde na deze slag o.a. Arpad en Damascus.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!