Birchas HaChama

Zie ook: Beeldbank, Feesten en rouwdagen, Zon (opkomst),

Birchas HaChama (Hebreeuws ברכת החמה "zegening van de zon"), Joods feest welke is gebaseerd op de Babylonische Talmud (Berakoth 59b).

Inhoud

Beschrijving

Eens in de 28 jaar staat de zon op dezelfde positie als op het moment dat zij aan het begin van de vierde dag van de Schepping werd geschapen. In de genoemde passage van de Talmud staat dat iedereen die de zon ‘in haar wending ziet’: ‘Gezegend is Hij Die de Schepping heeft gemaakt’. Nu valt de eerste maand van de Hebreeuwse kalender - Nisan - aan het begin van de lente equinox, vandaar dat het feest dan wordt gevierd.

De datum wordt berekend volgens de methode van Mar Sjemoe’eel (3e eeuw), die een jaar rekent als 365,25 dagen, wat uitkomt op 52 weken en 1.25 dag. Daarom verschuift de equinox ieder jaar 1,25 dag en duurt het 28 jaar voordat de zon weer op dinsdag om 18 uur op diezelfde plaats staat. Omdat de berekening van Mar Sjemoe’eel alleen gebruikt wordt voor Birchas HaChama en het gebed voor dauw en regen (Tal oeMatar), en voor de rest van de kalender de berekening van Rabbi Adda bar Ahava wordt gebruikt, waarbij een jaar slechts 365.24682 dagen duurt (en dus preciezer is), valt Birkat hachama niet altijd op dezelfde Joodse datum.

Verder wordt op de dinsdag in de synagoge of sjoel aangekondigd dat de volgende ochtend Birchas HaChama opgezegd zal worden. Deze wordt uitgesproken vanaf het moment van het eerste verschijnen van de zon tot het moment dat de zon in haar geheel zichtbaar is (dit duurt ong. 2½ minuut).

In 2009 viel Birchas HaChama op 8 april. Het observeren van de zon zonder voorzorgsmaatregelen is altijd gevaarlijk omdat door het sterke licht de ogen snel beschadigd kunnen worden, om die reden wordt geadviseerd om altijd een eclipsbril te gebruiken.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!