Hebreeuws (Manuscripten)

Zie ook: Masorah, Masoreth, Massoreth, Tekstkritiek,

Inhoud

De meeste Hebreeuwse manuscripten die aan de basis van het Oude Testament liggen zijn relatief vrij jong. De belangrijkste zijn de Masorah Manuscripten (zie hieronder). De enige andere manuscripten die eeuwenlang werden gebruikt zijn de Septuaginta (LXX). Later zijn de Dode Zee-rollen ontdekt waardoor we (fragmenten van) manuscripten kregen die rondom het begin van onze jaartelling zijn geschreven. Later zijn ook nog andere fragmenten gevonden zoals de 5/6HevNuma welke bij Nahal Hever zijn gevonden.


Masorah Manuscripten

Hoewel er niet zoveel manuscripten zijn van het Oude Testament in vergelijking met het Nieuwe Testament, is het aantal toch nog behoorlijk, de belangrijkste verzamelingen zijn:

De belangrijkste manuscripten zijn:

Een reden waarom er weinig oude manuscripten zijn overgeleverd is dat de gewoonte was om als een manuscript was versleten een nieuwe te schrijven, waarbij de oude in de genizah werd opgeslagen en periodiek begraven op de begraafplaats (Henry S. Gehman, "Manuscripts of the Old Testament in Hebrew" in  The Biblical Archaeologist Vol. 8, No. 4 (Dec., 1945), p. 100).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!