Hert
אַיָּל H354 "hinde, hertejong, hert", אַיָּלָה H355 "hinde(n)", אַיֶּלֶת H365 "hinde, op de wijze van de hinde, Aijeleth",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Dieren / Fauna, Evenhoevigen, Zoogdieren,

Hert
אילת "hinde"

Inhoud

Bijbel

Hoewel niet altijd duidelijk of het om het hert gaat of om een hertachtige in de Bijbel, zijn er toch verschillende verwijzingen, vooral in de poëtische gedeelten (Ps. 18:34; 42:2; Spr. 5:19). Het wordt een rein dier beschouwt (Deut. 14:5).

In de liefdesliteratuur is het een geliefd onderwerp als vergelijking met de vrouw waarop wordt gejaagd. Zo lezen we in Hooglieddat u de liefde niet opwekt of aanwakkert, voordat het haar behaagt” (Hoogl. 2:7; 3:5; 8:4).


Christendom

Book of Deer

Het 10de eeuws middeleeuws evangelieboek Book of Deer (Gaelic Leabhar Dhèir; Cambridge University Library, MS. Ii.6.32) is niet vernoemd naar het hert, maar vernoemd naar het klooster Deer in Schotland. Naar alle waarschijnlijkheid is het boek geschreven in het klooster van Old Deer dat in de Schotse regio Aberdeenshire stond. Nadat het klooster werd verlaten verhuisden de monniken naar de nabij gelegen Cisterciënzer abdij. Het Book of Deer kwam in 1715 in de bibliotheek van de Universiteit van Cambridge terecht, waar het in 1860 door Henry Bradshaw werd herontdekt en de historische waarde van het boek duidelijk werd (bookofdeer.co.uk).

Verder lezen:


Beschrijving

Sporen van een hert.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!